Verlies jij vet of spieren?

Het klinkt misschien raar, maar kilo’s verliezen is niet hetzelfde als vet verliezen. Wat is het verschil?
Gepubliceerd op 4 juni 2016

Sporten vs. voeding

Als mensen willen gaan afvallen ligt de focus vaak op het voedingspatroon, maar er zijn ook mensen die de focus leggen op sporten. In dit laatste geval kan het gebeuren dat er niet zoveel kilo’s af gaan als gehoopt. Hoe kan dit? 
Als je alleen op je voeding let, verlies je lichaamsvet en spieren. Maar wanneer je gezonde voeding combineert met het trainen van je spieren (bijvoorbeeld meerdere keren per week krachttraining), nemen je spieren juist toe. In dit geval zullen de afgevallen kilo’s voornamelijk komen uit het overtollige lichaamsvet.

Doe de test

Als we kijken naar het volume van spieren en vet, kunnen we zeggen dat spieren meer wegen. Dat wil zeggen: een bepaald gewicht aan spieren heeft minder ruimte nodig dan hetzelfde gewicht in vet. Hierdoor kan het gebeuren dat je met behulp van krachttraining vet verliest, maar dit nog niet op de weegschaal terugziet terwijl je dit wel in de spiegel ziet.
Hoe weet je dan of je goed bezig bent en voornamelijk vet verliest? Een manier om dit te doen is door het berekenen van jouw BMI (Body Mass Index). Dit is in het algemeen een goede methode, maar kan misleidend zijn voor personen die fit en gespierd zijn. Omdat spieren zwaarder wegen dan vet kan de berekening van de BMI hoger uitvallen dan het in werkelijkheid is.
Een andere manier die je kan helpen, is door het meetlint erbij te pakken. De omtrek van je taille is een goede indicatie van een gezond gewicht. Vet dat wordt opgeslagen rondom je taille kan duiden op gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes type 2. Voor mannen is een omtrek van 94 cm of minder een goede richtlijn, en voor vrouwen 80 cm. Dus als jouw BMI aan de hoge kant is, duidt een afnemende taille-omtrek aan dat je goed bezig bent.
Wees dus niet teleurgesteld als je je aan het einde van de week slanker voelt, maar dit niet terug ziet op de weegschaal. Uiteindelijk verbranden spieren meer calorieën dan vet, dus als je blijft sporten en het WeightWatchers® programma blijft volgen, zul je steeds dichter bij jouw streefgewicht komen!

Zo bereken je je BMI

  • Gewicht / lengte2. Bijvoorbeeld: 70 kg / (1,70 x 1,70) = 24,2

Over het algemeen beschouwen experts een BMI onder de 20 als ondergewicht en een BMI tussen de 20 en de 25 als gezond. Een BMI tussen de 25 en 30 wordt als overgewicht beschouwd en een BMI hoger dan 30 als zwaarlijvigheid.