Afvallen met WW - Beste Dieet voor Gewichtsverlies 2020

Blijven genieten van lekker eten en toch afvallen

Wil jij op een gezonde manier afvallen? Of wil je snel je doel bereiken? WW helpt je om gewicht te verliezen terwijl je blijft genieten van lekker eten. Haal inspiratie uit onze gezonde recepten, kom in beweging en ontwikkel een gezonde levensstijl.

Beste dieet

WW is verkozen tot #1 Beste Dieet 2020 voor gewichtsverlies, al 10 jaar op rij! Al vele mannen en vrouwen zijn met ons programma succesvol afgevallen. 

Succesvol afvallen

Voor succesvol afvallen heeft iedereen een andere aanpak nodig. Wat goed werkt voor je broer, zus, collega of beste vriendin, hoeft daarom niet even goed voor jou te werken. Daarom bieden we nu met mijnWW een gepersonaliseerd programma voor gewichtsverlies.

Gezond afvallen op jouw manier

Het programma mijnWW is bevrijdend en flexibel, want het houdt rekening met je persoonlijke behoeften en gaat na welke optie het beste bij jouw levensstijl past. Je kunt kiezen uit drie plannen: Groen, Blauw, of Paars.

Wanneer je nieuw bent bij WW wordt op basis van jouw persoonlijke vragenlijst bepaald welk plan het beste bij jou past. 

Lees meer over mijnWW > 

 

7 tips voor afvallen

 

Wanneer je gaat afvallen, wil je het natuurlijk het liefst voor eens en altijd doen, op de juiste manier. Steeds weer afvallen en bijkomen als een jojo, dat wil immers niemand.

"Als je wilt afvallen, moet je jezelf gewoonten aanleren die je ook op de lange termijn kunt volhouden", zegt dr. Megan Williams Khmelev1, een huisarts uit San Antonio, Texas, die gespecialiseerd is in overgewicht.  

WW helpt je om gezonde gewoontes eigen te maken en biedt de hulpmiddelen en steun die je nodig hebt om beter te eten, je mentaliteit te veranderen en tijd te maken voor beweging.

Hieronder vind je de 7 beste afvallen tips, gebaseerd op de wetenschap.

Tip 1. Val niet te snel veel af

Als je snel veel gewicht probeert te verliezen, riskeer je al gauw ontmoedigd te raken. Het is namelijk erg moeilijk om extreme doelen te bereiken. Zelfs als je je tijdelijk aan een zeer streng dieet weet te houden, houd je dat dan ook vol op de lange termijn? Waarschijnlijk niet.

Het beste streefdoel voor gewichtsverlies is 0,5 tot 1 kilo per week, zo heeft het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie (CDC)2 vastgesteld.

Een te snelle gewichtsafname verhoogt trouwens het risico op galstenen3 en op het verlies van spiermassa. Dit terwijl je spiermassa nodig hebt om je sterk te voelen en een gezonde stofwisseling te handhaven. Dat zegt Jill Weisenberger, gecertificeerd voedingsdeskundige, diëtiste en schrijfster van het boek Prediabetes: A Complete Guide4.

"Ook krijg je bij crashdiëten geen tijd om nieuwe gewoonten en routines aan te leren om dat gewicht er blijvend af te houden", zegt ze.

Tip 2. Geef de voorkeur aan eiwitrijke, gezonde voedingsmiddelen

Minder koolhydraten en meer eiwitten, dat is de algemene vuistregel”, aldus dr. Williams Khmelev. Dankzij eiwitten voel je je langer verzadigd na de maaltijd. Bovendien blijkt uit onderzoek5 dat een eiwitrijk dieet helpt om vetvrije lichaamsmassa te behouden tijdens het afvallen.

Daarom adviseert dr. Williams Khmelev haar patiënten om te streven naar een calorie-inname die voor minstens 30% uit eiwitten bestaat.

Die aanpak is wetenschappelijk onderbouwd: een eiwitrijk dieet kan je helpen om gewicht te verliezen en je langer verzadigd te voelen dan een dieet met minder eiwitten, zo blijkt uit een literatuurstudie van bestaand onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition6 in 2015.

Tip 3. Houd bij wat je eet

Gebruik je liever een digitale tool, zoals de WW app, om bij te houden wat je eet? Of schrijf je het graag allemaal op in een schriftje? Doe wat bij jou past, als je maar bijhoudt wat je eet. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat bijhouden wat je eet zeer nuttig en waardevol is wanneer je wilt afvallen.

Zo is aangetoond in een studie (gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics7 dat vrouwen die een jaar lang een voedingsdagboek bijhielden meer gewicht verloren dan vrouwen die dat niet deden. 

Gerelateerd: Houd je eetdagboek bij.

Tip 4. Beweeg zoveel mogelijk

Als je blijvend gewicht wilt verliezen, is meer lichaamsbeweging enorm belangrijk. In combinatie met beter eten kan een hogere fysieke activiteit leiden tot maar liefst 20% meer gewichtsverlies8, dan wanneer je alleen je eetgewoonten aanpast.

Wetenschappelijk onderzoek9 bevestigt dat lichaamsbeweging de beste voorspeller is van wie wel en wie niet blijvend afvalt. Het is dan ook geen toeval dat de Britse dienst voor volksgezondheid NHS10 minstens 150 minuten per week matig tot intensieve beweging en minstens twee keer per week krachttraining aanbeveelt.

Is dat nog wat te hoog gegrepen? Probeer gewoon al elke dag een beetje meer te bewegen en wat minder lang te zitten. Zoek vervolgens een activiteit die je leuk vindt, want “alleen leuke activiteiten worden ook echt gedaan”, zegt dr. Williams Khmelev.

"Probeer lichaamsbeweging ook te zien als een manier om stress te verlichten en fitter te worden, niet alleen als een middel voor afvallen", zegt ze.

Gerelateerd: Hoe vandaag bewegen invloed heeft op morgen.

Tip 5. Slaap voldoende

Slapen lijkt misschien niets te maken te hebben met afvallen, maar onderzoek heeft aangetoond dat slaap juist een essentieel onderdeel is van afvallen. Een studie (gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of Internal Medicine11) heeft aangetoond dat mensen die een caloriearm dieet volgden en slechts 5,5 uur per nacht sliepen minder lichaamsvet verloren dan mensen die 8,5 uur sliepen.

Hormonen kunnen daarbij een rol spelen. Onderzoekers12 hebben namelijk het verband aangetoond tussen slaaptekort en een verhoogde productie van ghreline, een hormoon waar je honger van krijgt.

Iedereen heeft andere slaapbehoeften, maar de Amerikaanse National Sleep Foundation13 raadt voor de meeste volwassenen zeven tot negen uur slaap aan. 

Valt jouw slaappatroon daar niet binnen, begin dan eens met een kwartier eerder naar bed te gaan om te zien hoe je je dan voelt. Nog altijd moe? Doe er nog een kwartier bij, en ga zo door tot je fris en uitgerust wakker wordt.

Gerelateerd: De gezondheidsvoordelen van slapen.

Tip 6. Beperk stress

Wees gewoon minder gestrest” ... is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar er is wel degelijk een verband met gewichtsverlies. In een recente studie (gepubliceerd in het vakblad Obesity14) werden lichaamsgewicht en stress gemeten. Met als conclusie dat mensen met een hoger niveau van het stresshormoon cortisol gemiddeld meer wogen, een bredere taille en een hoger BMI hadden dan hun minder gestreste tegenhangers.

Omgaan met stress is voor iedereen anders, maar soms kunnen eenvoudige dingen al helpen: elke ochtend een paar minuutjes mediteren (Ontdek de 3 minuten meditatie), in het weekend een yogales volgen, of regelmatig bewegen of sporten kunnen allemaal helpen om je hoofd leeg te maken en minder stress te ervaren.

Tip 7. Wees niet te hard voor jezelf

Het is verleidelijk en menselijk om boos te worden op jezelf, vooral als je niet meteen de verhoopte kilo's gewicht verliest. Maar je hebt er niks aan als je jezelf de grond inboort. Wat dan wel? Wees eens wat vriendelijker voor jezelf.

Ik vraag mijn cliënten om actief te letten op de manier waarop ze over of tegen zichzelf praten”, zegt Jill Weisenberger. Bijvoorbeeld, zeg niet: “Ik ben weer eens niet gaan wandelen vandaag, ik raak maar niet in een routine”, maar wel: “Het was vandaag superdruk, jammer dat ik er niet meer aan toe ben gekomen. Maar het is me wel gelukt om deze week al twee keer te gaan wandelen, en in het weekend ga ik nog een keer.

Wees eerlijk, ken je beperkingen en wees niet te streng voor jezelf. Zo wordt je traject naar minder kilo's en meer welbevinden een pak aangenamer ... en de kans op succes hoger.

Gerelateerd: 7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden

Programma's voor gewichtsverlies

Met WW leer je gezond afvallen, wat je het beste kunt eten om af te vallen en hoe je jouw ideale gewicht vast kan houden wanneer je je doel hebt bereikt. Vergelijk WW met andere diëten en programma's voor gezond gewichtsverlies en ontdek zelf hoe andere diëten verschillen van WW.

Lees meer over afvallen met WW

Alle tools in één app

Onze online tools helpen je bij het afvallen. Met de WW app heb je het WW programma altijd bij de hand. Wereldwijd kreeg onze app al meer dan 1 miljoen recensies, waarvan 500.000 recensies met een 5 sterren beoordeling. 

 • Food tracker
 • Water tracker
 • Activity tracker
 • Sleep tracker
 • Barcodescanner voor voedingsmiddelen
 • Connect community
 • Begeleide mini-meditaties van Headspace®

Kies hoe jij het programma wilt volgen

Workshop + Digital

Volg Workshops zoals jij dat wilt en ontvang elke week advies en ondersteuning van onze experts en van members zoals jij.

Digital

Benut de handige tools van onze app & website om jouw doelen te bereiken.

Vind een WW Workshop

Haal extra steun, motivatie en inspiratie uit de WW Workshop.

Met WW kan je tot 1 kg per week afvallen. Het gewichtsverlies kan variëren van persoon tot persoon en kan niet gegarandeerd worden.

 1. lementalweightloss.com
 2. www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html
 3. www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones/dieting 
 4. www.amazon.com/Prediabetes-Complete-Lifestyle-Chronic-Illnesses/dp/1580406742/ref=pd_rhf_dp_p_img_4?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=9GQQZDN871WAC3VGXBRA  
 5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23739654
 6. academic.oup.com/ajcn/article/101/6/1320S/4564492
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22795495
 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925949
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12468633
 10. www.nhs.uk/live-well/exercise/
 11. annals.org/aim/article-abstract/746184/insufficient-sleep-undermines-dietary-efforts-reduce-adiposity 
 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632337/
 13. https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need
 14. https://www.ucl.ac.uk/news/2017/feb/long-term-stress-linked-higher-levels-obesity