Zo blijf je op gewicht

Handige tips om op op gewicht te blijven wanneer je je streefgewicht hebt bereikt
Gepubliceerd op 20 november 2023

Je hebt je streefgewicht bereikt of je hebt een gewicht bereikt waar je je goed bij voelt en je wil dit graag zo houden. Dat is een topprestatie waar je trots op mag zijn!

Maar wat nu? In plaats van dit te zien als het einde van je afslanktraject, kan je het beter zien als de volgende fase. De focus wordt misschien anders als je op gewicht wil blijven in plaats van afvallen, maar het betekent niet dat je alles wat je hebt gedaan om dit te bereiken nu overboord kan gooien.

De fase van op gewicht blijven ziet er voor iedereen anders uit, maar met deze tips helpen we je alvast een flink stuk op weg.


Je Budget beheren


Als WeightWatchers® member kan je eenvoudig je Points Budget beheren in de app. De WW app heeft twee instellingen, namelijk "afvallen" en "op gewicht blijven". Als je overschakelt naar op gewicht blijven in de app, worden je Points dagtotaal en je Points weekextra (op basis van je metabolisme en je beweging) automatisch verhoogd.

Je Points Budget verhogen doe je als volgt:

  • Tik op je profielfoto in de rechterbovenhoek
  • Tik op het tandwieltje
  • Tik op 'Voeding'
  • Tik op ‘Huidige focus’
  • Selecteer ‘Op gewicht blijven’


Je Budget aanpassen om op gewicht te blijven


Als je eenmaal omschakelt naar op gewicht blijven, kan het even duren totdat je gewicht echt stabiel blijft. Misschien merk je dat 5 Points te veel of juist net niet genoeg is om op gewicht te blijven.

Blijf jezelf één keer per week (of minimaal één keer per maand) wegen om te checken of je Points Budget in orde is en pas je Budget indien nodig aan.

  • Als je 500 gram afvalt: voeg 3 Points toe aan je dagelijkse Budget
  • Als je 500 gram aankomt: trek 3 Points af van je dagelijkse Budget.
  • Als je gewicht stabiel blijft: helemaal top, je hoeft niets te doen!

Als je gewicht vier weken lang stabiel is, heb je waarschijnlijk jouw perfecte situatie gevonden, waarin het Points Budget ervoor zorgt dat je op gewicht blijft terwijl jij je blijft focussen op gezonde gewoontes.


Omgaan met tegenslagen


Soms zetten we een grote stap vooruit richting onze doelen, en soms stagneert het even of hebben we een kleine terugval. Dat is heel normaal. Het gaat er vooral om hoe je daarmee omgaat. Als je zo'n terugval als een kans ziet, kun je flexibeler omgaan met het idee van succes. Bovendien ben je dan minder streng voor jezelf, waardoor je vaak sneller weer op de goede weg komt. Heb je een terugval? Bekijk dan welke stappen je kan nemen om weer een frisse start te maken. Het helpt nog beter als je een concreet actieplan maakt, met een paar simpele stappen zoals je voeding de hele week bijhouden of elke dag 30 minuten wandelen.


Voor WW Members met een lager lichaamsgewicht


Als je gewicht volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder de marge voor gezond gewicht zit (een Body Mass Index, ofwel BMI, lager dan 18,5), adviseren we je om je Points Budget niet te verlagen en niet af te vallen. We raden je aan om sowieso 3 Points toe te voegen aan het Points dagtotaal dat je hebt ontvangen. Volg bovenstaande instructies om je dagtotaal aan te passen als je in één week tijd een halve kilo (of meer) afvalt.

We raden je aan om je doelen met je huisarts te bespreken en samen een gezond gewicht vast te stellen.


WeightWatchers kan je helpen op gewicht te blijven


Dezelfde wetenschappelijk onderbouwde tools die je hebben geholpen om af te vallen, kunnen je ook helpen om op gewicht te blijven en je gezonde gewoontes de rest van je leven in je dagelijkse routine te integreren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die het gewichtsverlies er ook op de lange termijn af houden:

  • vaker ZeroPoint voedingsmiddelen eten;
  • hun voedingsmiddelen consequent bijhouden en afwegen;
  • zichzelf regelmatig wegen;
  • beweging in hun dagelijkse routine hebben opgenomen;
  • steun en aanmoediging van hun omgeving ontvangen;
  • ook hun overwinningen buiten het getal op de weegschaal vieren.

Klinkt dit je bekend in de oren? Dat zou wel moeten! De WW app is speciaal ontworpen om al deze gezonde gewoontes te stimuleren.

WeightWatchers begeleidt je tijdens elke fase van je afslanktraject. Heb je meer tips nodig? Praat dan eens met members die ook aan het #stabiliseren zijn op Connect, de digitale community van WW voor members.


5 tips om op gewicht te blijven


1. Wees realistisch

Afvallen verbetert je gezondheid en geeft je meer energie, maar het lost niet al je problemen op. Het maakt niet die baan waar je het niet meer naar je zin hebt ineens een stuk leuker. Als het afvallen tot problemen leidt waarvan je niet weet hoe je ermee om kunt gaan, praat er dan over met een goede vriend(in) of zoek professionele hulp.


2. Beweeg consistent op een manier die jij leuk vindt

Het leven kan erg hectisch zijn, waardoor het lastig wordt om tijd te maken voor beweging. Je bewegingsmomenten van tevoren inplannen in je agenda kan daarbij helpen. Regelmatig bewegen is niet alleen belangrijk om op gewicht te blijven, maar ook voor het verbeteren van je algehele gezondheid. Doen wat je leuk vindt in plaats van wat je denkt dat je 'moet doen' is de sleutel om consistent te blijven bewegen. Iets dat je leuk vindt houdt je nu eenmaal makkelijker vol!


3. Weeg jezelf regelmatig

Je gewicht is maar één onderdeel van je algehele gezondheid, maar jezelf regelmatig wegen helpt je wel om trends te ontdekken, het grotere plaatje te zien en wijzigingen door te voeren die je helpen om op gewicht te blijven. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat mensen die zichzelf even vaak blijven wegen als tijdens het afvallen, vaker op gewicht blijven. Streef er daarom naar om jezelf één keer per week te blijven wegen. Als je een WW member bent, kun je je gewicht bijhouden (of je slimme weegschaal synchroniseren om dit automatisch voor je te doen) in de WW app en je voortgangsgrafieken bekijken. Ben je één of twee kilo aangekomen? Dat kan gebeuren. Kijk even terug: heb je misschien grotere porties gegeten of minder bewogen? Je kunt altijd weer terug op de goede weg raken, dat heb je al eerder gedaan.


4. Blijf in contact met je community

Het gevoel hebben dat je door je omgeving gesteund wordt tijdens je afslanktraject draagt bij aan succes op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die steun krijgen van hun sociale kring eerder gezond eten en aan beweging doen. Als je op gewicht wil blijven, omring jezelf dan met mensen die je aanmoedigen als je door een lastige periode gaat. Als WW member kan dat bijvoorbeeld ook op ons sociale platform Connect.


5. Blijf je voeding bijhouden als onderdeel van je routine

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig je voeding bijhouden je kan helpen om betere voedingskeuzes te maken en beter op gewicht te blijven. Het maakt niet uit of je voor, tijdens of na het eten je voeding bijhoudt, doe gewoon wat voor jou goed voelt en het meest haalbaar is.