10 reden waarom WeightWatchers® een betere keus is dan Keto

Met WW (Weight Watchers heruitgevonden) mag je alles eten wat je wilt. Daarnaast is ons programma voor het 9e jaar op rij verkozen als beste dieet voor gewichtsverlies.
Gepubliceerd op 8 april 2019

Als je je al wat hebt verdiept in Keto, of ons artikel hebt gelezen waarin WeightWatchers wordt vergeleken met het Keto dieet hebt gelezen, zal het je zijn opgevallen dat Keto en WW allebei voorstander zijn van het eten van verzadigende voedingsmiddelen met veel eiwitten.

Het Ketogene dieet moedigt een eetpatroon aan dat voor 80 procent uit vet bestaat, maar daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen gezonde en ongezonde vetten. Keto beperkt daarnaast alle koolhydraten en maakt, net als bij vetten, geen onderscheid tussen de verschillende soorten koolhydraten.

Het WW programma werkt met het Points®-systeem om wel onderscheid te maken tussen gezonde vetten en minder gezonde vetten. Elk voedingsmiddel en elke drank heeft een Points waarde. Dit is één gemakkelijk te begrijpen getal wat is berekend aan de hand van het aantal:

  • calorieën
  • verzadigde vetzuren
  • suikers
  • eiwitten.

Voedingsmiddelen met meer suiker en verzadigd vet hebben een hogere Points waarde. Voedingsmiddelen met meer eiwit hebben een lagere Points waarde. Door te kiezen voor voedingsmiddelen met een lage Points waarde, zul je automatisch gezondere keuzes maken en minder gezonde voedingsmiddelen vermijden.

Hoewel Keto op dit moment een enorme trend is, is het in werkelijkheid een streng dieet dat voor de meeste mensen op de lange termijn moeilijk vol te houden is en niet de wetenschappelijke basis kent die WW wel heeft.

WW is een programma voor gewichtsverlies dat is gebaseerd op gezond verstand en een gezonde levensstijl, waarbij je mag eten wat je lekker vindt: geen enkel voedingsmiddel is verboden. Dit in tegenstelling tot Keto, waarbij je de meeste koolhydraten moet schrappen uit je eetpatroon.

Nog niet overtuigd? Hier volgen 10 redenen waarom WW beter voor je is dan Keto:

  1. Keto is een ingewikkeld zelfhulpdieet dat de meeste koolhydraten verbiedt en je aanmoedigt om veel, voornamelijk ongezonde verzadigde vetten te eten. Keto is moeilijk vol te houden, omdat je veel voedingsmiddelen niet mag eten. Op de lange termijn is het erg moeilijk om je te houden aan een eetpatroon dat vooral bestaat uit vet en heel weinig koolhydraten. Je vindt koolhydraten niet alleen in brood en pasta, maar ook in voedingsmiddelen met veel voedingswaarde zoals fruit en groenten. Bij WW mag je eten wat je wilt; je kunt nog steeds lekker eten waarvan je houdt én goede afslankresultaten behalen. En omdat je favoriete voedingsmiddelen nog steeds op het menu staan, lukt het je beter om het op de lange termijn vol te houden.
  2. Het Keto dieet bevat normaal gesproken veel verzadigde vetten, waardoor de kans op hartkwalen en sommige soorten kanker toeneemt.
  3. Door de nadruk op verzadigde vetten, de hoge consumptie van dierlijke eiwitten en beperkte inname van fruit en groenten voldoet Keto niet aan de nieuwste voedingsrichtlijnen [V1]. WW is afgestemd op de nieuwste voedingsrichtlijnen. Beide moedigen je aan om volwaardige voeding met meer fruit en groenten en magere eiwitten te eten en verzadigde vetten te laten staan, om zo het risico op hartkwalen te verkleinen [iii].
  4. WW werd door U.S. News & World Report Rankings voor het 11e jaar op rij verkozen tot het beste dieet voor afvallen. Keto eindigde op plaats 23.
  5. Keto is lastig als je veganist of vegetariër bent. Veel van de vette voedingsmiddelen die worden aangeraden bij het Keto dieet hebben een dierlijke oorsprong, zoals boter, dierlijke vetten, orgaanvlees, kaas en volle zuivel.
  6. WW valt goed te combineren met een plantaardig eetpatroon. De meeste soorten fruit en groenten zijn ZeroPoints voedingsmiddelen, en dat geldt ook voor plantaardige eiwitten zoals tofu, bonen en linzen.
  7. Bij WW is eten gebaseerd op het echte leven: met ons programma kun je veel gemakkelijker uit eten gaan of genieten van een maaltijd met vrienden en familie, omdat bij WW geen enkel voedingsmiddel verboden is. Het kan lastig zijn om thuis of op het werk te koken en eten volgens de keto principes, zonder meerdere gerechten klaar te maken.
  8. Keto kent weinig sociale support. Bij WW heb je via de app toegang tot de gehele WW community. Je kunt een beroep doen op de steun van de community via Connect, de exclusieve community voor WW Members in de WW app.
  9. WW wordt wetenschappelijk onderbouwd door 100 gepubliceerde onderzoeken en talloze gerandomiseerde klinische studies die aantonen dat WW beter helpt om af te vallen dan zelfhulpdiëten, universitaire behandeling en medisch advies. WW heeft aantoonbaar een gunstige invloed op personen met diabetes en het voorstadium van diabetes.
  10. Met WW beschik je in tegenstelling tot Keto over talloze extra voordelen! We ontwikkelen nieuwe samenwerkingen met partners om jou te ondersteunen bij het afvallen.

Om af te vallen en op gewicht te blijven, moet je langzaam je eetpatroon veranderen door gezondere keuzes te maken, elke dag wat meer te bewegen en mindfulness te integreren in je wellnessstrategie als holistische methode voor blijvend gewichtsverlies. Wat je eet heeft grote invloed op je gezondheid op de lange termijn. Dit geldt niet alleen voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht, maar ook als het erom gaat je lichaam de brandstof te geven die nodig is om optimaal te presteren.