Eerste hulp bij afhaalmaaltijden

Als je de juiste gerechten kiest, passen jouw favoriete afhaalmaaltijden prima in het WeightWatchers® programma.
Gepubliceerd op 2 september 2016

Er zijn van die dagen dat zelf een gezonde maaltijd klaarmaken er bij inschiet, je niks meer in de vriezer hebt, of geen tijd hebt voor een rondje supermarkt. De enige optie die dan nog overblijft is een afhaalmaaltijd. Dit is vaak niet de beste optie maar met een beetje gezond verstand hoeft je Points® Budget niet in gevaar te komen. Gebruik onze tips!

Chinees

Kies gerechten met veel groenten, kip of mager vlees. Met name wokgerechten zijn goede keuzes. Daarbij worden geen vette roomsauzen gebruikt en ze zitten vaak boordevol groenten. Bij de afhaalchinees schuilt het gevaar in gefrituurde voedingsmiddelen. Bestel geen kroepoek of zaken die in deeg gefrituurd worden, zoals varkens- of garnaalballetjes en loempia's.

  • Woorden die op gevaar wijzen: gefrituurd, deeg

Indiaas

Denk twee keer na voordat je extraatjes bestelt: papadums, samosa's en bhaji's bevatten veel verzadigd vet. Ga voor gerechten die bereid zijn in een tandoor, zoals chicken tikka, die geserveerd worden zonder saus. Vermijd romige sauzen als tikka masala, passanda en korma. Kies voor iets op basis van tomaten of met groenten, en eet er zilvervliesrijst bij. Pas op met Indiaas naanbrood, dit is erg vet. Als je graag naan wilt, neem er dan maar een klein stukje van of bestel het in plaats van rijst.

  • Woorden die op gevaar wijzen: korma, papadums

Thais

Dit is de gezondste afhaaloptie en de beste keuze voor wie wil afvallen. Thaise gerechten bestaan doorgaans uit gestoomde rijst, vis en groenten. Bovendien worden de gerechten individueel bereid, zodat ze verser zijn dan gerechten die klaar staan in een grote bak met saus.


Dat wil echter niet zeggen dat Thaise gerechten niet vetrijk kunnen zijn. Een Thaise groene curry met kleefrijst bevat veel vet. Vermijd deze en andere currygerechten die gebaseerd zijn op kokosroom. Net als bij de afhaalchinees is een wokgerecht de meest gezonde keuze.

  • Woorden die op gevaar wijzen: kokosroom, Thaise groene curry

Italiaans

Pasta (vooral de volkoren variant) is een gezonde bron van koolhydraten en wordt het best gegeten met een tomaten- of groentensaus, in plaats van met een room- of kaassaus. Arrabiata is bijvoorbeeld een betere keuze dan carbonara. Pasta die gevuld is met groenten, is een gezondere keuze. Neem bijvoorbeeld cannelloni met spinazie en ricotta, in plaats van zware ravioli. In een Italiaans restaurant staan ook vaak vleesgerechten op het menu, die samen met een salade een gezonde maaltijd kunnen vormen.


Neem als voorgerecht een gezonde salade in plaats van knoflookbrood. Voor wie graag een pizza wil eten: kies voor een dunne bodem en een basistopping, bijvoorbeeld een pizza margherita of voor een pizza met groenten zoals champignons of uien.

  • Woorden die op gevaar wijzen: knoflookbrood, carbonara, pizza

Snackbar

De snackbar is één groot gevarengebied voor wie wil afvallen. Alles is er gefrituurd en/of gepaneerd en wordt geserveerd met vette sauzen.

  • Woord dat op gevaar wijst: snackbar!

Fastfoodrestaurant

Als je dan toch een hamburger wilt hebben, kun je de schade aan je programma beperken door het broodje en de saus achterwege te laten. Bestel een hamburger zonder broodje en eet hem met salade of met een vetarme saus. Veel populaire hamburgerketens bieden ook (fruit)salades aan. Dit zijn betere keuzes maar pas wel op met de extra’s! Stukjes gepaneerde kip, dressings en croutons zijn alsnog een aanslag op je Points Budget.

  • Woorden die op gevaar wijzen: friet, mayonaise, roomsaus