Omarm geluk en verander hoe je denkt

Gepubliceerd op 22 november 2018

Je denkwijze heeft invloed op de dingen die je doet: dat is een feit. Daarom heeft WeightWatchers® zich verdiept in gedragsverandering en bieden we strategieën die leiden tot een positieve mindset.

Gedachten en denkwijzen
We hebben allemaal duizenden gedachten per dag: woorden, zinnen en zelfs beelden die in ons hoofd opkomen. Vele daarvan ontstaan automatisch, je denkt eraan zonder dat je je daarvan bewust bent. Er kan dan een denkpatroon ontstaan dat bepaalt hoe we naar de wereld kijken. Dat kan heel handig zijn als die gedachten accuraat en realistisch zijn, maar als dat niet zo is, wordt het een ander verhaal.
Het is goed om te weten dat hoe je denkt, bepaalt hoe je je voelt, wat weer bepaalt wat je doet. Dus terwijl sommige denkpatronen je in een gezondere richting kunnen duwen, doen andere precies het tegenovergestelde en ondermijnen na verloop van tijd je gezondheid en welzijn.
Daarom is het goed om negatieve gedachten om te zetten in positieve. Niet alleen je gemoedstoestand profiteert ervan, ook helpt het je om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Misschien zul je merken dat je eet in reactie op iets anders dan honger. Als gevolg kun je er bewust voor kiezen om op een andere manier te reageren dan naar de koelkast te lopen. Want als je anders denkt, zul je ook anders handelen.

Omarm geluk
Wanneer voelde je je voor het laatst echt gelukkig? Vandaag? Ergens vorige week? Kun je het je niet eens meer herinneren? Als het een tijdje geleden is, is het tijd om daar verandering in te brengen. Want hoewel je niet de hele tijd gelukkig kunt zijn (dat is niet realistisch), kan geluk een echte bondgenoot zijn als je gezond wilt worden.
Om te beginnen maken gelukkige mensen gezondere keuzes over voeding, lichaamsbeweging en nachtrust. Ze hebben vaak meer energie, meer zelfbeheersing en minder de neiging om naar eten te grijpen bij emoties als stress of verdriet.
Een percentage van hoe gelukkig je bent wordt bepaald door factoren die buiten je macht liggen, zoals je genen en je levensomstandigheden, maar het goede nieuws is dat de dingen die je doet (en niet doet) ook een grote rol spelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 40 procent van je geluk wordt bepaald door je eigen acties*. Je bent natuurlijk niet altijd in de gelegenheid om alleen de dingen te doen waar je gelukkig van wordt, maar het aanbrengen van relatief kleine veranderingen in hoe je denkt, je gedraagt en handelt, kan een grote impact hebben.

Bekijk ook eens onze ‘Doe iets goeds voor jezelf’-tips en bedenk wat jou gelukkig maakt!