Mindfulness: maak je hoofd leeg

Donderdag 6 september
Gepubliceerd op 6 september 2018

Mindfulness roept voor veel mensen misschien het idee op van iets vaags of zweverigs. Toch is mindfulness toegankelijk voor iedereen, of je hier nu wel of geen ervaring mee hebt. Simpel gezegd betekent het dat je dingen bewust ervaart, met aandacht. In het dagelijks leven zijn er ontzettend veel prikkels: van je werk tot het nieuws en van WhatsApp tot Facebook. En dan hebben we het nog niet over je omgeving, relaties en privéleven. Het is dan ook niet zo gek dat we soms het contact met het ‘hier & nu’ verliezen en ons laten meeslepen in alledaagse beslommeringen. Met als resultaat dat we overschakelen op de automatische piloot en het grootste gedeelte van onze bezigheden niet écht bewust meemaken. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het eten aan het nadenken bent over alles wat je nog moet doen, en je bord leeg is voor je er erg in hebt. Maar heb je er nu echt van genoten? Oefeningen in mindfulness kunnen ervoor zorgen dat je de automatische piloot even uitschakelt en bewust het moment ervaart.

Maar hoe doe je dit nu? Probeer er een gewoonte van te maken om iedere (werk)dag te beginnen en te eindigen met 5 of 10 minuutjes meditatie. Zo ga je rustig de dag in en kun je ook aan het einde van de dag alles weer loslaten. Het doel van meditatie is niet zozeer nergens aan denken, maar je bewust worden van jouw gedachtepatronen. Ben je je er bewust van wanneer je wordt afgeleid? Merk je wanneer je begint te piekeren? Observeer dit zonder je erdoor te laten meeslepen. Dit kun je doen door je te focussen op je ademhaling of op de geluiden om je heen. Probeer je gedachten niet te analyseren of te veroordelen, neem ze enkel waar.

Is mediteren niks voor jou? Ook yoga of wandelen zijn vormen van meditatie. Een ochtend- of avondwandeling, wanneer het rustig is op straat, biedt de minste afleiding en is ideaal om even tot rust te komen. Focus je op de stappen die je zet, de grond onder je voeten en de frisse lucht die je in- en uitademt. Probeer je niet teveel te laten afleiden door wat er die dag gebeurd is of wat je nog moet doen.

Maar ook tijdens alledaagse bezigheden kun je mindfulness toepassen. Bijvoorbeeld tijdens het koken of wanneer je eet. Door alle smaken en texturen bewust te ervaren geniet je er meer van. Bovendien voorkom je op deze manier dat je jezelf gedachteloos overeet, omdat je je meer bewust bent van je verzadigingsgevoel. Je zult zien dat hoe vaker je oefent in mindfulness, hoe gemakkelijker het gaat. Op deze manier kan het je helpen in jouw zoektocht naar een gezonde levensstijl.