Help, ik krijg meer honger door het sporten!

Gepubliceerd op 14 mei 2020

Naast voormalig tennisster uit België is Sabine Appelmans ook een inspirerende spreker die mensen motiveert om het beste uit zichzelf te halen, zowel op fysiek als mentaal gebied. Hier legt ze uit wat je moet doen als je meer honger krijgt door het sporten.

Soms lopen mensen tegen het probleem aan dat ze meer honger krijgen wanneer ze gaan sporten. Ook voor mij geldt dit. Vooral wanneer je lang beweegt op een lagere hartslag kan het zijn dat je meer honger krijgt. Wanneer je beweegt, wordt namelijk het hormoon ghreline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je honger krijgt na een work-out. Je lichaam vraagt om meer energie en onbewust wordt het beloningssysteem in gang gezet waardoor je vindt dat je iets lekkers hebt verdiend. Erg vervelend als je juist bent gaan sporten om wat kilo’s te verliezen. Als je de energie die je hebt verbruikt met het sporten er daarna weer bij eet, ga je natuurlijk niet afvallen. Ik geef je 3 tips om dit te voorkomen:

  1. Drink veel water
    In het brein worden honger en dorst door elkaar gehaald omdat in beide gevallen dezelfde mentale trigger wordt geactiveerd. Zorg er dus voor dat je tijdens en na het sporten voldoende water drinkt zodat je gehydrateerd blijft. Misschien kom je er dan achter dat je eigenlijk helemaal geen honger hebt.
  2. Neem voldoende rust
    Wanneer je intensief beweegt, raakt je lichaam in een modus waarin het hard moet werken waardoor het onder stress staat. Ja, ook inspanning is een vorm van stress. En veel mensen zijn geneigd om meer en ongezonder te eten wanneer ze stress ervaren. Het is dus erg belangrijk om naast beweging ook voldoende rustmomenten in te plannen.
  3. Zorg voor een goede nachtrust
    Het wordt vaak onderschat, maar voldoende slaap is echt heel belangrijk. Wanneer je te kort of slecht slaapt, geeft dat ook een hongergevoel. Bovendien ben je dan niet helder waardoor je eerder geneigd bent tot ongezonde keuzes. Dus beweging is heel belangrijk, maar zorg daarnaast ook altijd voor een goede nachtrust om eetbuien te voorkomen.