Alles over asperges

Het aspergeseizoen is weer aangebroken. Tijd om te genieten van deze heerlijke groente!
Gepubliceerd op 17 april 2018

Kort genieten
Het aspergeseizoen is maar kort; afhankelijk van het weer steken eind februari of begin maart de eerste asperges de kop op en vanaf april tot juni worden ze geoogst. Het oogsten van asperges gebeurt met een speciaal steekmes. Een staaltje ambachtelijk handwerk dus. Vervolgens worden de asperges gekoeld in water en afgesneden op 22 centimeter. De rest is niet eetbaar. Om de best mogelijke kwaliteit te verkrijgen moet de oogst binnen zijn voordat de dagtemperatuur omhoog gaat. Aspergesteken gebeurt dan ook vroeg in de ochtend, als het buiten nog lekker fris is.

Asperges bewaren en bereiden
Het is belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Wikkel ze in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Bij de bereiding snij je het houtachtige uiteinde eraf. Witte asperges schil je vanaf de kop met een dunschiller. Groene asperges hoef je niet te schillen.

Asperges klaarmaken
Je kookt witte asperges (afhankelijk van de dikte) in 8 tot 10 minuten gaar. Dit kan in een speciale aspergepan, waarin de koppen boven water blijven, of in een gewone kookpan. Zorg er dan voor dat de asperges net iets onder water liggen. Groene asperges kun je ook koken, maar deze worden vooral gegrild of gebakken.

Wist je dat…

  • …in ons land de witte asperge het meest wordt gegeten? In landen als Italië komt de groene asperge meer voor. Bij groene asperges wordt er gewacht met oogsten tot deze 25 cm boven de grond uitsteekt.
  • …je de versheid van asperges kunt testen met je oren? Wrijf twee asperges tegen elkaar aan; als je een piepend geluid hoort zijn ze vers.
  • …de asperge tot de familie van de lelieachtigen behoort? Bij de juiste behandeling ontstaan er vanuit de wortels extra scheuten; dit zijn de asperges.

Asperges en WeightWatchers®
Asperges zijn rijk aan vitamine B, C en E, kalium, calcium en magnesium. Een gezonde keuze! Bovendien stimuleren ze de nierfunctie. Daarnaast behoren asperges tot de ZeroPoint voedingsmiddelen. Dat betekent dat deze groentesoort je een aangenaam voldaan gevoel geeft en een gezonde keuze is wanneer je wilt afvallen.

Recepten met asperges
De klassieke aspergerecepten zoals aspergesoep, of asperges met krieltjes en beenham of zalm, kent iedereen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden.  Verras je tafelgenoten eens met de onderstaande recepten!