Uit eten: Spaans

Verse vis rechtstreeks uit de Middellandse zee, grote rode tomaten direct van het land of olijfolie eigenhandig getapt uit grote vaten; de Spaanse keuken is muchos genieten.
Uit eten: Spaans

Heerlijk Mediterraans
De mediterrane keuken is veelzijdig en overheerlijk. Met haar sangria, paella en tapas is Spanje zeker geen uitzondering. Neem alvast een voorproefje op het ultieme vakantiegevoel!

Hispania
Spanje, vroeger Hispania, is een zeer divers land als het gaat om landschap, klimaat en cultuur. Deze diversiteit zie je ook duidelijk terug in de Spaanse keuken. De olijfolie vloeit er rijkelijk en smaakmakers als knoflook, uien en peterselie behoren tot de standaard hulpmiddelen van de kok. Naast hartige gerechten als paella of tortilla’s houden Spanjaarden ook van zoet, vooral bij het ontbijt of als dessert.

Tapas
Tapas zijn traditionele Spaanse borrelhapjes waarvan de oorsprong onduidelijk is. Aan de hand van de vertaling ('tapa' kun je letterlijk vertalen als 'dekseltje') wordt verondersteld dat men de drankjes vroeger afdekte met een stukje brood of ham om insecten uit het glas te weren. Het brood en de ham werden uiteindelijk uitgebreid tot het enorme assortiment zoals we dat vandaag de dag kennen.

In Spanje worden tapas nog steeds als tussendoortje gezien. Dit in tegenstelling tot ons land waar dineren in een tapasrestaurant steeds populairder wordt.

Sangria
Een ander cultuurgoed van Spaanse bodem is de sangria, een combinatie van rode wijn, vruchten, suiker en kaneel. Dit is overigens de licht alcoholische variant, afhankelijk van de barman kan het alcoholpercentage flink oplopen wanneer er whiskey of rum en bier aan de mix worden toegevoegd.

Slim kiezen
De mediterrane keuken bestaat voornamelijk uit verse producten van een hoge kwaliteit en wordt daardoor als zeer gezond beschouwd. Niet voor niets spreekt men ook wel van het mediterrane dieet. Kies je voor tapas, dan doe je bijna automatisch al aan portiecontrole: door de kleine hoeveelheden eet je doorgaans langzamer en ben je eerder verzadigd.

  • Pas wel op voor aïoli; de knoflooksaus die in de meeste tapasbars bij het brood of de aardappeltjes wordt geserveerd.
  • Wees zuinig met sangria of wijn.
  • Pas op voor gefrituurde gerechten zoals calamares of garnalenkroketjes.
  • Desserts zijn vaak zeer zoet en rijk aan ProPoints® waarden, houd daar rekening mee of kies voor koffie/thee als nagerecht.
  • Olijfolie is gezond, maar gebruik het met mate. Van een Spaanse kok mag je verwachten dat hij zijn gerechten (bijvoorbeeld gamba's) in een flinke scheut olijfolie bereidt. Laat ze even uitlekken of dep de overtollige olie weg met een papieren servet.
Tapas (of voorgerechten) ProPoints® waarde
Gefrituurde calamares, 1 portie (120 g) 14
Spaanse worst (chorizo), 3 plakjes (20 g) 2
Aïolie, 1 koffielepel (5 g) 1
Groene olijven, 5 stuks 1
Gamba’s van de grill (gepeld), (120 g) 3
Gemarineerde sardines, 1 stuk 3
Spaanse frietjes (patatas bravas), 1 portie 10
Olijfolie, 1 koffielepel (5 g) 1
Gevulde mosselen, 1 portie 9
Gazpacho, 1 portie 4
Hoofdgerechten ProPoints waarde
Paella Valencia, 1 portie 16
Venusschelpen op Andalusische wijze, 1 portie 4
Zarzuela met vis, 1 portie 8
Aardappeltortilla, 1 portie 8
Nagerechten ProPoints waarde
Crèma catalana, 1 portie 9
Sorbetijs, passievrucht 2 bolletjes (50 g) 2
Dranken ProPoints waarde
Sangria, 1 glas (125 ml) 6
Rosé, 1 glas (125 ml) 3
Witte wijn, zoet 1 glas (125 ml) 4
Wijn, rood 1 glas (125 ml) 4
Witte wijn, droog 1 glas (125 ml) 3