Foto van Zuurkoolschotel uit de oven door WW

Zuurkoolschotel uit de oven

9
Points®
Totale tijd
1 uur 40 min
Voorbereidingstijd
45 min
Bereidingstijd
55 min
Porties
4
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Een zalige ovenschotel voor een koude winteravond! Het gerecht wordt op smaak gebracht met onder andere appelsap en een beetje crème fraîche.

Ingrediënten

Aardappelen, rauw

1000 g, (ongeveer 3 middelgrote aardappelen per persoon)

Zout

1 snufje(s)

Zuurkool

600 g, uitgelekt

Ui

2 stuk(s)

Appelsap

160 milliliter

Peper

1 snufje(s)

Komijnpoeder (djinten)

1 koffielepel(s)

Paprikapoeder

1 snufje(s)

Melk, mager

250 milliliter

Nootmuskaat

1 snufje(s)

Room, 12% v.g.

135 milliliter

Instructies

  1. Kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.
  2. Laat de zuurkool goed uitlekken. Snijd de uien in halve ringen. Giet het appelsap samen met de zuurkool en de ui in een pan en laat dit 10 minuten zachtjes stomen. Breng het op smaak met wat peper, zout, komijn- en paprikapoeder. Laat de zuurkool goed uitlekken en vang het vocht op. Leg dan de zuurkool in een ovenschaal (24x34 cm).
  3. Giet de aardappelen af en maak er met de melk puree van. Breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool.
  4. Roer de room door 100 ml van het zuurkoolvocht. Giet dit over de puree. Zet de ovenschaal ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Strooi voor het serveren nog wat paprikapoeder over de zuurkoolschotel.