Wandelen in de herfst

Gepubliceerd op 8 september 2016 | Bijgewerkt op 11 oktober 2022

Wandelen is een simpele activiteit die je in bijna alle weersomstandigheden kan doen, ook in de herfst. Kleed je warm aan, neem een paraplu mee en geniet van de buitenlucht!

Gezond wandelen

Wandelen verbetert de bloedsomloop, de mobiliteit en het gevoel voor evenwicht. Daarnaast helpt het bij het gewichtsverlies en kan je er zelfs osteoporose mee voorkomen. Waar wacht je nog op? Het enige dat je nodig hebt voor een wandeling is een goed paar wandelschoenen! In de zomer kan het soms te warm zijn voor fysieke activiteiten in de buitenlucht. Profiteer daarom van de herfst. Door de lagere temperaturen voel je je veel frisser en actiever. Wanneer je lage temperaturen, wind, regen en felle zon trotseert, is het net alsof je deel uitmaakt van de natuur. Een ander voordeel van de herfst is dat er minder mensen naar buiten gaan. Geniet van de rust en stilte!

Wandeltips

De voordelen van wandelen in de herfst zijn talrijk. Misschien wel een van de belangrijkste voordelen is dat je met beweging, dus ook met wandelen, Points® verdient! Onthoud ook dat bij elke sportieve activiteit een goede voorbereiding belangrijk is, dus ook wanneer je gaat wandelen. Hiermee verklein je de kans op blessures. Gebruik daarom de volgende tips, ze zorgen er ook voor dat je het lekker warm krijgt!

  • Begin langzaam en geef je spieren de tijd om op te warmen.
  • Wandel in een matig of gemiddeld tempo: als je grote en snelle stappen neemt, is de kans op blessures groter.
  • Neem voldoende water mee.
  • Probeer zoveel mogelijk met de wind mee te lopen, vooral in het begin.
  • Vermijd gebieden met veel verkeer als het zicht en de weersomstandigheden slecht zijn. Ga bij voorkeur naar het park, wandel over paden of door woonwijken waar weinig auto’s rijden.

Kledingtips wandelen

  1. Draag meerdere lagen
    Het is beter om meerdere lagen te dragen. De eerste laag moet goed aansluiten, zodat de kou niet tot je lichaam kan doordringen. Kies voor de overige lagen voor kleding die je makkelijk aan en uit kan doen als je het te warm of te koud krijgt.
  2. Muts en handschoenen
    Zet iets warm op je hoofd, doe een sjaal om je nek en neem je handschoenen mee. Als je koude oren of handen hebt, ben je eerder geneigd om terug te keren naar huis.
  3. Zonnebril
    Ja, zelfs in de herfst en winter kan de zon fel schijnen en je zicht verminderen.
  4. Wandelschoenen met goede grip
    De ondergrond kan glad zijn door regen of ijs. Kies daarom schoenen met een goede zool die niet te zwaar zijn.
  5. Sokken
    Draag geen sokken over elkaar. Hierdoor is de kans op blaren groot. Kies een paar dunne sokken die warm genoeg zijn of koop speciale wandelsokken.
  6. Reflecterende kleding
    Draag kleding of schoenen die voorzien zijn van reflecterende materialen. Vooral als je gaat wandelen in de schemering of langs drukke wegen is dit belangrijk voor je veiligheid.