Mindful eten in een gehaaste maatschappij

Gepubliceerd op 1 november 2015

Op je gemak eten is er zelden bij. We werken ’s ochtends meer staand dan zittend een ontbijtje weg, lunchen achter de computer en laten ons diner soms verstoren door alles wat we in de avond nog willen doen. Immers, de kinderen moeten naar bed, er moet worden opgeruimd en je wil eigenlijk de administratie nog even bijwerken. Gehaast eten lijkt dus heel efficiënt, maar is het ook gezond?

Wat is mindful eten?
​Mindful eten is een afgeleide van de mindfulness filosofie: een gedachtegoed dat een tegengeluid is voor de gehaaste prestatiemaatschappij waarin we leven. Het zegt eigenlijk dat het belangrijk is om bewust te zijn van je omgeving en je gedachten in het hier en nu te houden. Zo leren we om meer te waarderen van waar we op dat moment mee bezig zijn. In dit geval is dat eten.

Waarom is mindful eten belangrijk?
Omdat we tijdens het eten, vooral tijdens het ontbijt en de lunch, eigenlijk veel meer bezig zijn met wat we hebben gedaan of nog moeten doen, genieten we er nauwelijks van. Dat betekent dat we niet stilstaan bij wat we eten, hoe het proeft en hoe het ruikt. En belangrijker, we luisteren dan minder goed naar ons hongergevoel, met als risico dat we meer eten dan we nodig hebben.

Hoe kan ik mindful eten?
Een belangrijke voorwaarde voor mindful eten is het vermijden van afleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen televisie aan hebt staan, je telefoon op stil zet en de krant even weglegt. Niet bepaald een gemakkelijke opgave, maar let eens op de beleving van eten als je rustiger kauwt, proeft en slikt. Heb je jouw maaltijd al eerder met zoveel smaak gegeten?

Mindful eten met een druk gezin
Met een druk gezin aan tafel zitten geeft natuurlijk de nodige afleiding. Toch valt dit prima te combineren met mindful eten. Zo kun je de jongste gezinsleden bij mindful eten betrekken door het met hen te hebben over de kleur, geur en smaak van het gerecht. Zit je uitsluitend met volwassenen aan tafel? Neem even minder actief deel aan een gesprek en luister goed naar je verzadigingsgevoel.

Wat zijn de voordelen van mindful eten?
Het belangrijkste voordeel van mindful eten is dat het bijdraagt aan succesvol afvallen. Immers, door langzamer en bewuster te eten geniet je meer van subtiele smaken en leer je om beter naar je maag te luisteren. Zo herken je straks beter het verschil trek en honger, waardeer je jouw bewuste voedingskeuzes nog meer en zul je niet gauw teveel eten. Klinkt goed toch?