Mindful afvallen

Deze tips maken afvallen makkelijker!
Gepubliceerd op 1 november 2015

Afvallen lijkt zo eenvoudig. Het is toch slechts een kwestie van minder eten en meer bewegen? Maar als het écht zo makkelijk was geweest, waren er nog weinig mensen met overgewicht. Het is een stukje bewustwording en het omgooien van je levensstijl. Om jezelf hierbij te helpen, kun je je verdiepen in mindful afvallen.

Wat is mindfulness?

Bij mindfulness word je je bewust van fysieke en geestelijke activiteiten op dat moment. Je geeft iets bewuste aandacht waardoor je meer leeft in het moment en je je bewust wordt van je gevoelens en handelingen. Daarnaast spelen acceptatie en positiviteit een belangrijke rol om een mindful leven aan te gaan. Het zijn drie mooie woorden die jou kunnen helpen bij het afvallen.

  1. Bewuste aandacht
    Zorg ervoor dat je iedere dag bewuste aandacht geeft aan je eet- en beweegmomenten. Voel tijdens een wandeling je voeten de grond raken, wees je bewust van je ademhaling en geniet van de rust op dat moment. Kijk om je heen en heb aandacht voor de omgeving en de natuur. Door je te focussen op het hier en nu, neem je bewust je rust en ben je alleen maar bezig met de beweging op dat moment.
    Hetzelfde geldt voor je eetmomenten, probeer mindful te eten. Focus je op datgene waar je op dat moment mee bezig bent en breng je aandacht naar het nu. Je eten snijden, je eten koken, je eten opscheppen. Wees je bewust van iedere hap die je neemt en neem daadwerkelijk de tijd voor jouw eetmoment. Geniet van het moment. Hierdoor geeft het veel meer voldoening dan wanneer je onderweg in de auto snel een boterham opeet.
  2. Acceptatie
    Acceptatie blijft een lastig probleem maar erkennen dat je bezig bent met afvallen en aan je lichaam wilt werken is al een goede eerste stap. Accepteer dat je op dit moment een poging doet om aan je levensstijl te werken. Wees blij met ieder pondje dat je van de weegschaal ziet verdwijnen, maar accepteer het ook als er eens een minder goede week tussenzit waarbij de resultaten tegenvallen. Er staat weer een nieuwe week voor de deur! Zorg ervoor dat je niet blijft hangen in die teleurstelling en de negatieve gedachtegang.
  3. Positiviteit
    Komen we gelijk bij het laatste puntje: positiviteit. We weten allemaal dat het fijner is om wakker te worden met een positieve mindset en dat je een goede dag vaker afsluit met goede eetmomenten in je dagboek. Probeer jezelf daar bewust van te worden en pak je moment als je merkt dat het even minder gaat.
    Accepteer dat er soms onvermijdelijke negatieve situaties zijn. Ga terug naar het moment, geef dat aandacht, kom tot de kern en ontdek waar jouw gevoel vandaan komt. Je hoeft je gevoel niet te negeren, maar erken en accepteer het. Vertel jezelf dat je een iets slechtere dag hebt, maar dat je er alles aan gaat doen om de dag een positieve wending te geven. Leer beter luisteren naar je lichaam en wat het op dat moment nodig heeft.

    Mindful afvallen; probeer het eens!