Hoe vandaag bewegen invloed heeft op morgen

Lees 5 voordelen van fitness, van een gezondere toekomst en een fitter lichaam tot een sterkere geest.
Gepubliceerd op 17 december 2018

Beweging speelt een veel belangrijkere rol in ons welzijn dan alleen maar het verlagen van de nummers op de weegschaal. In feite verandert beweging je gezondheid vanaf cellulair niveau. De energiewoningen van cellen, de mitochondria, nemen meer toe als reactie op beweging en veroorzaken hormonale activiteit die een positieve uitwerking heeft op lichaam en hersenen, legt Michele Olson, PhD, adjunct-hoogleraar bewegingswetenschap aan het Huntingdon College in Montgomery, AL uit.

We beschrijven slechts enkele van de voordelen die je zowel onmiddellijk als tientallen jaren vanaf nu kan verwachten. Allemaal dankzij een gewoonte van lichaamsbeweging.

Je zult gelukkiger zijn

Iedereen die een lange wandeling heeft gemaakt, weet dat beweging een manier heeft om de stemming te verbeteren. Het is niet alleen een gevoel: "Wanneer je oefent worden meer hersencellen gebruikt dan tijdens enige andere activiteit", legt John J. Ratey, MD, associate clinical professor of psychiatry aan de Harvard Medical School, uit.

Hersenactiviteit (inclusief feel-good hormonen zoals dopamine, serotonine en norepinephrine), kan op korte termijn een beter humeur betekenen. Maar wat doet het op de lange termijn? "Je hebt een sterkere geest en een efficiënter, gezonder brein," zegt Dr. Ratey. Omdat oefening helpt GABA te produceren - een stof met kalmerende eigenschappen - in een hersengebied dat de hippocampus wordt genoemd, ben je ook beter uitgerust om stress te bestrijden, evenals ernstige problemen zoals depressie. Zoals Dr. Ratey zegt: "De hippocampus reageert sterk op stress, maar GABA-cellen kunnen de stress afremmen."

Je zult beter uitgerust zijn

Dat uitgeputte gevoel na een training kan bijdragen aan een betere nachtrust. "Ons lichaam werkt in ritmische cycli van op en neer, en slaap is precies het tegenovergestelde van oefening," zegt Ryan. "Wat omhoog gaat, moet naar beneden komen." Oefening, merkt hij op, veroorzaakt energie-uitputting, weefselafbraak en verhoogde lichaamstemperatuur. Slaap helpt ons daarentegen om energie te besparen, beschadigd weefsel te herstellen en de lichaamstemperatuur te regelen, waardoor een goede nachtrust wordt bevorderd. Maar onthoud: het kost tijd om uit de drukte te komen. Dus geef jezelf een paar uur de tijd tussen je training en het naar bed gaan.

Oefening wordt gemakkelijker

"Spiergeheugen is een veel voorkomende term om motorisch leren te beschrijven", zegt Olson. Hoe het werkt: "Zodra je leert hoe je een beweging uitvoert, doe je dat met minder bewuste inspanning, zodat je meer kunt focussen op ademhalen en jezelf pushen." Bijvoorbeeld, als je een goede push-up vorm hebt, onthouden je hersenen dat en werken ze om meer herhalingen te kunnen doen zonder van de vorm af te wijken, waardoor ze helpen sterker te worden.

Je bent minder snel ziek (of gestrest)

Lichaamsbeweging helpt je ​​lichaam belangrijke ontstekingsbronnen (denk aan overmatige bloedsuikerspiegel) en visceraal vet (het soort dat je organen omringt en is gekoppeld aan diabetes type 2) te verbranden, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd, legt Olson uit. "Visceraal vet is schadelijk. Het veroorzaakt ontstekingen en ligt aan de bron van veelvoorkomende ziekten zoals coronaire hartziekten en hoge bloeddruk. '

Aangezien sporten zowel de bloeddruk als de hartfrequentie in rust verlaagt, helpt het ook je lichaam energie besparen zodat het elders kan worden gebruikt, namelijk om de immuunfunctie te verhogen, legt Olson uit. (Wat dit betreft, hebben sporters de neiging om verkoudheden en griepjes beter af te wenden dan degenen die niet zoveel bewegen, merkt ze op.)

Omdat oefening cellen dwingt zich aan te passen aan stress, kunnen repetitieve aanvallen ervoor zorgen dat cellen elke vorm van stress, fysieke, emotionele, omgevingsgebonden of ziekte aanpakken, zegt Ryan. Let op: extreme oefening - dat wil zeggen, het uitvoeren van back-to-back marathons - kan het tegenovergestelde effect hebben. Olson zegt: "Je lichaam heeft ook rust nodig rond de workouts."


Je wilt doorgaan met trainen

"Gewoonten zijn moeilijk te doorbreken, zelfs de goede", merkt Ryan op. In het geval van oefening is het een goede zaak. Een studie in het American Journal of Preventive Medicine ontdekte dat hoe meer jaren iemand aan lichaamsbeweging besteedt, hoe beter ze fit worden naarmate ze ouder worden. Dr. Ratey merkt op dat degenen die de gewoonte van sporten vroeg oppikken ook baat hebben bij het verzamelen van meer en meer cellen om problemen zoals stress en depressie te voorkomen.

"Zodra je de vreugde van beweging leert, raak je daarmee verbonden en leer je hoe belangrijk het is op een visceraal niveau", zegt hij. "Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en je bent eerder geneigd nieuwe fysieke activiteiten te proberen."