Hoe ga je om met emo-eten?

Laat je emoties niet dicteren wat je eet.
Gepubliceerd op 23 oktober 2018

Beeld je eens een wereld in waar emotioneel eten niet meer bestaat. Dat zou een wenselijke wereld zijn, want emotioneel eten gaat vaak hand in hand met gewichtstoename, ook bij mensen die eerder succesvol zijn afgevallen. Bovendien is uit studies gebleken dat mensen die erin slagen minder snel naar eten te grijpen als reactie op emoties ook meer afvallen, en de kilo's er ook beter af weten te houden. Wij leggen je hier uit hoe je dit aanpakt.

 

Emoties begrijpen

Voor de meeste mensen gaat eten tot op zekere hoogte samen met emotie. Vanaf onze geboorte leren we voeding te koppelen aan genot, affectie en geborgenheid. Voor mensen met aanleg voor emotioneel eten kan de impact op de weegschaal significant zijn. Uit onderzoek blijkt immers dat mensen die niet met succes afvallen, vaak hetzelfde patroon volgen: ze ervaren stress, ze eten als reactie daarop, en de kilo's komen er (weer) bij. Toch beperkt emotioneel eten zich niet tot 'slechte tijden', want bij zowel heuglijke als trieste gebeurtenissen worden er grotere porties gegeten. Hoe word je emo-eten dan de baas? De volgende drie tips zijn alvast een goed begin.

 

1. Wat voel je?

Ga na of je drang naar eten wel voortkomt uit echte honger of iets anders. Echte honger geeft een knagend gevoel in je buik, en afhankelijk van hoeveel honger je hebt, gaat je maag knorren. Als je naar voedsel grijpt zonder die verschijnselen, moet je dieper gaan graven om de oorzaak te achterhalen. Een goede manier om dat te doen is door je eetgedrag over een langere periode onder de loep te nemen. Het middel bij uitstek hiervoor is een eetdagboek, waarin je systematisch noteert wat je wanneer gegeten hebt. Zo krijg je gaandeweg meer inzicht in de stemmingen, gevoelens en contexten die je ertoe aanzetten bepaalde voedingskeuzes te maken.

 

2. Laat meer ruimte tussen wat je ervaart en je reactie hierop

Als je eenmaal vastgesteld hebt dat je soms emotioneel eet, en onder welke omstandigheden je dat doet, probeer dan zo lang mogelijk te wachten voor je naar de koelkast loopt als reactie op de emoties die je ‘triggeren’. Zo geef je jezelf de vrijheid om een andere keuze te maken. Maar dat vergt oefening.

 

3. Vind nieuwe manieren om jezelf op te peppen

We denken vaak dat we ons met wat chocola beter zullen voelen, maar het probleem met troost zoeken in eten is dat de onmiddellijke verlichting kan omslaan in schuldgevoel, dat dan weer kan leiden tot meer emo-eten. Daarom kan je beter via een andere manier proberen in een betere stemming te raken dan door te eten. Bij lichaamsbeweging komen opwekkende endorfines vrij, en ook voldoende slapen kan bevorderlijk zijn voor een positieve gezindheid.

 

Meer hulp nodig?

Als je denkt dat je hulp kan gebruiken bij het bepalen van emotionele eetgewoonten, of als je vermoedt dat je misschien eet om dieper liggende psychologische redenen, raadpleeg dan zeker je huisarts.