Alles wat je wilt weten over eten bewaren in de koelkast en vriezer

Altijd een gezonde keuze binnen handbereik!
Gepubliceerd op 22 augustus 2019

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je gezonde keuzes maakt. Op dagen dat je geen tijd (of zin) hebt om te koken, kan het daarom handig zijn als er nog wat restjes of kliekjes in de koelkast of vriezer liggen.

Op die manier eet je toch een zelfgemaakte en gezonde maaltijd, in plaats van dat je voor het gemak langs de friettent gaat. Bovendien voorkomt het verspilling, omdat je minder eten weggooit. Een win-winsituatie dus!

Hoelang eten bewaren in de koelkast?

Als je een maaltijd bewaart in de koelkast, zorg er dan altijd voor dat je een goed afsluitbaar bakje gebruikt.

Laat een maaltijd altijd eerst afkoelen, voordat je deze in de koelkast zet. Zo verstoor je de temperatuur in de koelkast het minste. Hoe lang je eten kunt bewaren in de koelkast, verschilt per product. Over het algemeen kun je vlees en vis minder lang bewaren dan groenten. Het advies is om een maaltijd uit de koelkast binnen twee dagen op te eten. Zo voorkom je schadelijke bacteriën waar je ziek van kunt worden. Als je deze richtlijn aanhoudt, zit je altijd goed.

Eten invriezen

Natuurlijk kun je restjes of kliekjes ook invriezen in plaats van het in de koelkast te bewaren. Op die manier kun je het weken en soms wel maanden bewaren om later op te eten. Het advies is om een maaltijd tot maximaal 3 maanden in te vriezen. Een tip van ons is daarom: zet de datum op het bakje. Zo weet je precies wanneer je jouw restjes uit de vriezer moet halen voor een kliekjesdag!

Heb je verschillende restjes? Wees creatief! Soms kun je restjes combineren en zo een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

5 x eten dat je kunt invriezen

Eigenlijk is er heel veel eten dat je goed kunt invriezen en later weer kunt eten:

  • Zelfgemaakte soepen
  • Stoofpotten met vlees
  • Spaghetti of macaroni met saus
  • Rijstgerechten zoals nasi goreng of een curry
  • Stamppot of aardappelpuree (gekookte aardappels kun je over het algemeen minder goed invriezen)