7 tips om te ontspannen

Het dagelijks leven is vaak stressvol en hectisch. Het is tijd om daar iets tegen te doen!
Gepubliceerd op 26 januari 2016

Als het je lukt om regelmatig even uit de sleur van de dag te stappen, zorg je voor de nodige ontspanning. Zelfs als je het in het begin moeilijk vindt, hebben we goed nieuws: je kunt het leren! En wel met ontspanningsrituelen. We geven je een paar tips.

  1. Ontspannen met een diepe buikademhaling
    Zoek een rustige plek. Doe je ogen dicht, leg een hand op je buik en adem bewust in en uit. Doe deze oefening net zo lang totdat je merkt dat je ademhaling rustig en regelmatig is en je buik gelijkmatig rijst en daalt.
  2. Het paradijs in je hoofd
    Doe je ogen dicht en haal rustig adem. Stel je een plek voor die momenteel paradijselijk lijkt, bijvoorbeeld het strand. Ruik je de zilte lucht? Voel je het zand tussen je tenen? Misschien hoor je zelfs de meeuwen krijsen en de branding ruisen?
  3. Neem pauze!
    Ongeacht waar je nu mee bezig bent: na 90 minuten hebben je lichaam en geest baat bij een pauze. Heb je bijvoorbeeld geconcentreerd aan je bureau gewerkt? Sta dan op en ga een rondje lopen. Of doe een paar rekoefeningen. Heb je in de tuin gewerkt? Zoek dan een mooi plekje, ga lekker zitten en geniet van je harde werk.
  4. Hoe vind je dat?
    In je lievelingsstoel een boek lezen? Na een huishoudelijk klusje op de bank luieren? Geniet heel bewust van deze korte pauzes. Zeer aan te raden: begin de dag met een fijn ontspanningsritueel, bijvoorbeeld met een kop koffie of thee op het balkon.
  5. Ontspannen onderweg
    Probeer tijdens je volgende wandeling op je ademhaling te letten. Misschien constateer je dat je weer veel te snel loopt terwijl je helemaal geen haast hebt. Ga dan bewust langzamer lopen en haal rustig en regelmatig adem. Wellicht lukt het je zelf om je passen en je ademhaling op elkaar af te stemmen.
  6. In de natuur tot rust komen
    Uit onderzoek is gebleken dat de natuur een positieve uitwerking heeft op gestreste mensen. Of je nu een boswandeling maakt of liever in een meer of de zee gaat zwemmen: al na een paar minuten daalt je stressniveau. Dus: de natuur in!
  7. Een duik in het water graag
    Een warm bad is een weldaad voor gespannen spieren, verlicht gewrichts- of menstruatiepijn en werkt sowieso ontspannend. Dus wat dacht je van een lekker ontspannend bad met heerlijk geurend badschuim en kaarslicht?