Avocado’s

Haal de zomer in huis met avocado’s als basisingrediënt van exotische gerechten.
Avocado’s

Zomers en tropisch
In de oer-Hollandse keuken zul je ze niet snel terugvinden, maar wil je de zomer in huis halen dan zijn avocado’s een goed begin. Je kunt ze namelijk erg goed gebruiken in heerlijke salsa’s, op sandwiches en door frisse salades.

Misverstand
Laten we om te beginnen een misverstand uit de weg ruimen, want is de avocado nu een vrucht of een groente? Over de hele wereld, inclusief de oorsprongsgebieden Midden- en Zuid-Amerika, wordt de avocado als groente beschouwd, maar botanisch gezien is het toch echt een vrucht.

Oorsprong
De avocado komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Mexico. Vanaf de 17de eeuw werd hij geteeld op de Antillen en later in Californië. Nog later vinden we hem in Afrika, Australië en Israël. Spaanse veroveraars namen de vrucht mee naar Europa. Ze noemden de vrucht ‘abogado’, wat letterlijk ‘boter uit het bos‘ betekent. De Fuerta-avocado, met zijn peervorm en zijn donkergroene, glanzende schil, is bij ons misschien wel de bekendste soort.

Rijpheid
De avocado rijpt niet aan een boom, zoals andere vruchten, maar pas nadat hij geplukt is. Hij is rijp als het vruchtvlees rond de steelaanzet meegeeft. Dit kun je testen door er voorzichtig in te knijpen. Kies bij je aankoop voor avocado's met een gave schil. Laat de exemplaren met vlekken in het schap liggen.

Onverzadigde vetten
Avocado’s zijn erg gezond. Dat komt omdat er veel onverzadigde vetten in zitten, die goed zijn voor hart- en bloedvaten en je cholesterol verlagen. Daarnaast is het mineralengehalte erg hoog, er zit drie keer meer in dan in ander vers fruit. Het hoge kaliumgehalte zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Bovendien bevat een avocado veel vitamine C en vitamine E. De vitamine E beschermt tegen vroegtijdige veroudering, aderverkalking en zelfs tegen sommige soorten kanker. Ondanks de hoge voedingswaarde bevat de avocado wel veel calorieën. Een stukje van 30 gram heeft dan ook een ProPoints™ waarde van 1.

Wat kun je ermee?
Heel veel! Of je ze nu vult met krab, ze verwerkt in een salade of er een Mexicaanse dip van maakt, avocado’s zijn multi-inzetbaar in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze recepten:

Wist je dat…
  • ..er meer dan 400 soorten avocado’s bestaan?
  • ..je het rijpingsproces van de avocado kunt versnellen? Rol hem in krantenpapier of leg hem naast andere fruitsoorten die ethyleen afscheiden, zoals appels of bananen.
  • ..je het rijpingsproces ook kunt stopzetten? Leg hem dan in de groentebak van je koelkast.
  • ..een rijpe avocado (niet in de koelkast) nog 2-3 dagen houdbaar is?
  • ..als je de avocado even opwarmt in je handen, ze veel makkelijker te schillen zijn?
  • ..je met een beetje citroensap het bruiningsproces (oxydatie) van het vruchtvlees tegengaat?
  • ..advocaat wel degelijk iets met avocado’s te maken heeft? Op de Antillen mengen ze de avocadomoes met alcohol, zodat het een geel drankje wordt. Nederlandse zeevaarders zagen dit en probeerden het in Nederland na te maken. Bij gebrek aan avocado’s werd dit ingrediënt vervangen door eieren. Resultaat: het welbekende advocaatje.