Drang om te snacken als je moe bent

Gepubliceerd op 2 oktober 2018

Slaap jij voldoende? Wist je dat hoe goed en lang je slaapt invloed heeft op je gewicht? Onvoldoende slaap wordt in verschillende onderzoeken in verband gebracht met overgewicht. De oorzaak hiervan is dat als je te weinig slaapt je jouw lichaam of  ‘systeem’ ontregelt. Er komen bij deze ontregeling stoffen vrij die het gevoel oproepen dat je trek hebt.

Je krijgt hierbij meer van het hormoon ghreline, ook wel hongerhormoon genoemd, in je lichaam wat de voedselinname stimuleert. Het verzadigingshormoon (leptine) wordt vaak juist minder in het lichaam aangemaakt als je langere tijd niet goed of voldoende slaapt. Dit betekent dat je lichaam minder snel het seintje verzadiging door geeft aan je hersenen, waardoor je meer eet. Als dit op regelmatige basis is, ontwikkel je sneller overgewicht.

Waar dan de meeste mensen vooral trek in krijgen, zijn zoete producten. De suiker in deze zoete producten zorgt voor een korte energiepiek, gevolgd door een dip waardoor je weer iets wilt eten. De kans is groot dat je dan weer naar een suikerrijk product pakt, waardoor je daarna weer in een dip terecht komt. Hier ontstaat een vicieuze cirkel.

Tip: kom in beweging. Ga als je trek krijgt een rondje wandelen, de planten water geven of even met de hond spelen op het grasveld. Je hebt gelijk wat extra beweging en je verzet je gedachten om een extra tussendoortje te pakken waardoor je dus eigenlijk een win-win situatie hebt .

Je kunt natuurlijk, als je toch graag iets wilt eten, ook voor een gezond tussendoortje kiezen. Bijvoorbeeld een stuk fruit of groente, door de vezels in fruit en groente blijf je je langer verzadigd voelen en zal jouw lichaam niet snel een korte energiepiek en dip krijgen.